V Grand Hotelu Toplice so od 17. do 30. novembra gostili 28. Svetovno šahovsko prvenstvo za seniorje. Prvenstvo temelji na dolgoletna pobudi iz davnega leta 1930. Šahist Milan Vidmar je takrat v zahvalo šahovskemu svetu želel organizirati šahovski turnir v Sloveniji. Takrat je dejal: ”Igrali bomo na Bledu; svet bi moral videti kako lepa je naša Slovenija! Povabili bomo najboljše od najboljših; Organiziral bom turnir za vso večnost”. In tako je Bled z dolgo šahovsko tradicijo letos prvič gostil prvenstvo tako visokega kova.

Najboljši med najboljšimi

Prvenstvo se je uradno začelo s prvo šahovsko potezo blejskega župana Janeza Fajfarja, in dvorano je preplavila tišina. Kar 330 igralcev iz 60 različnih držav se je potegovalo za naslov zmagovalca v kategorijah ”Open +50”, ”Ženske +50”, ”Open +65” in ”Ženske +65”. Na prvenstvu pa so tekmovali tudi večkratni prvaki kot so Anatoly Vaisser, Nona Gaprindashvili, Tamar Khmiadashvili in Zurab Sturua.

Kopica znanja in potrpežljivosti

Šah je strateška igra, ki od igralcev zahteva predanost in goro znanja. Glavni sodnik prvenstva, Nebojša Baralić nam je zaupal, da posamična tekma, kjer tekmujejo največji šahovski mojstri, traja devetdeset minut za štirideset potez. Po štiridesetih minutah dobijo igralci dodatnih 30 minut, vsaka poteza na šahovnici pa prinese še dodatnih trideset sekund. Tekme pa lahko trajajo tudi več kot 5 ur, odvisno od tekmovalcev, njihovega znanja, in situacije v kateri se nahajajo na šahovnici.

Zasedene sobe v nizko-sezonskih mesecih

V nizko-sezonskih mesecih tovrstne prireditve popestrijo turistično dogajanje na Bledu in zapolnijo hotelske sobe. ”Vsekakor je odlični poslovni dogodek. Smo v času nizke sezone, v drugi polovici meseca novembra, ko je po navadi zasedenost hotelov slabša. S tem prvenstvom imamo hotele zasedene za naslednjih štirinajst dni.” nam je zaupala Mojca Krašovec, direktorica Sava Hotelov Bled.

Že tretje veteransko prvenstvo v letošnjem letu

To je zgolj eden izmed tovrstnih dogodkov na Bledov. V preteklem letu sta se odvili še dve veteranski prvenstvi, ki pomagata pri razvoju športnega turizma na Bledu. Govorimo o Svetovni veteranski veslaški regati in o Svetovnem veteranskem prvenstvu v daljinskem plavanju.

Organizator Svetovnega šahovskega prvenstva za seniorje je Evropska akademija za šah z Georgom Mohrom in Adrianom Mikhalchishinom na čelu.Šah predstavlja vse; umetnost, znanost in šport, in v vsaki potezi se naučimo nekaj novega o sebi, o nasprotniku in o svetu, ki nas obdaja.

Špela Lausegger