Letošnji, že 14. Srednjeveški dnevi bodo potekali drugače kot doslej. Začeli se bodo v torek, 31. maja, ko bo domača srednjeveška skupina, KDIS viteza Gašperja Lambergarja v parku pod gradom postavila svoj tabor. Med tednom se bodo na zgornji grajski terasi s popoldanskimi nastopi predstavljali članice in člani gostujočih slovenskih srednjeveških skupin. V soboto in nedeljo pa bodo večkrat v dnevu nastopile tri srednjeveške skupine: domača ter gostje iz Višegrada in Lanciana. 

Na Blejskem gradu, kjer gospodari grof Gašper Lambergar, je vedno živahno, grof je družaben in odličen gostitelj. V goste rad vabi plemiče in viteze s spremstvom od blizu in daleč. Grad je takrat prizorišče imenitnih sprejemov prelestnih gospodičen in pogumnih vitezov, njihovih lahkotnih plesov in prikazov mečevanja, ne manjkajo pa niti zabavni dvorni norčki.

KD IS viteza Gašperja Lambergarja v goste vabi Kulturno društvo Lonca, Društvo Cesarsko-kraljevi Ptuj, TD Suha Krajina (Žužemberk), Skupino Galiarda, viteze sv. Jurija iz Višegrada ter metalce zastav in bobnarje iz Montecassiana.

Med 31. majem in 3. junijem bo pri grofu Lambergarju vsak dan gostovala ena od slovenskih skupin, na te dni bo tudi popoldanski nastop na zgornji terasi gradu.

V soboto in nedeljo (4.–5. junij) v goste prihajata skupini iz Višegrada na Madžarskem in italijanskega Lanciana. Skupaj z domačo srednjeveško skupino viteza Gašperja Lambergarja bodo večkrat v dnevu nastopili za obiskovalce, vsakič na zgornji terasi. Na spodnji terasi se bodo s svojo ponudbo predstavili lokalni rokodelci in obrtniki.

V parku pod gradom bo Lambergarjeva vojska postavila tudi tabor (31. 5.–5. 6.), kjer bo še posebej živahno med tednom.