Arnold Rikli, eden izmed pionirjev naravnega zdravljenja je v veliki meri pripomogel k svetovni prepoznavnosti in razvoju turističnega Bleda.

Vojku Zavodniku je s pomočjo zavidljive zbirke Riklijevih listin, med katere šteje osebni dnevnik, več kot 1000 pisem in ostalih originalnih zapisov uspel pripraviti monografijo na 360 straneh, Po sledeh Arnolda Riklija, ki bo po besedah sogovornikov vplivala na razumevanje dosedanjega dela pionirja naravnega zdravljenja.

Riklija prikazati v pravi podobi

Direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik je povedal, da so knjigo podprli, ker želijo Riklija podrobneje predstaviti: »V zavodu smo podporo usmerjali v tista prizadevanja, ki Riklija prikazujejo v njegovi pravi podobi. Po njem smo poimenovali pot od Grajskega kopališča do gradu, po kateri naj bi med drugim vodil svoje paciente«. Matjaž Završnik je poudaril, da je na Bledu veliko storitev, ki nosijo Riklijevo ime, čeprav so popolnoma v nasprotju z njegovimi nauki.

Trženje njegovega dela v luči resnice

Arnold Rikli je bil švicarski hidropat, zdravilec, ki zdravi s pomočjo vode. Na Bled je prišel zaradi svoje bolezni, ko se je pozdravil, pa se je tam uveljavil kot začetnik zdravljenja s pomočjo narave, torej s sončenjem in kopanjem v jezeru. Monografija bo osvetlila vse zmote, ki so veljale v zadnjih stoletjih o začetniku zdravstvenega turizma na Bledu. Kot pravi Vojko Zavodnik: »Slovesa, ki se drži Bleda, Bled brez začetnika zdraviliškega turizma Arnolda Riklija zagotovo ne bi dosegel«.

Sanja Despotovič