Godba Gorje praznuje že okroglih 110 let svojega delovanja. So ena redkih slovenskih godb, ki deluje že toliko časa in v tolikšnem obsegu, zato so vzor marsikateremu pihalnemu orkestru. Zasedba se redno udeležuje festivalov in koncertov po Sloveniji in tudi Evropi, kjer predstavlja slovensko narodno zabavno glasbo, prav tako pa tudi domačo gorenjsko narodno nošo. Letošnji jubilej so slovesno obeležili v sklopu Jurjevega semenja.
Začelo se je leta 1907

Godba je bila uradno ustanovljena leta 1907 in je kar nekaj časa delovala v sklopu gasilskega društva. Kasneje se je odcepila in postala samostojno društvo, ki deluje še danes. 40 članov redno dvakrat tedensko hodi na vaje v prostore Gasilnega doma Gorje, kjer vadijo znane slovenske narodno zabavne pesmi, v repertoarju pa najdemo tudi ljudske in nekatere tuje skladbe.
Pomemben mejnik

Predsednik godbe Matej Poklukar meni, da je takšen jubilej vsekakor potrebno praznovati: »Vsem, ki nas podpirajo bi radi pokazali, da jih cenimo in smo jim neskončno hvaležni za vse, zato je edino prav, da tovrstne obletnice ne zabeležimo le na papirju, ampak tudi v spominu. Brez poslušalcev godba ne bi imela nobenega smisla.« Med domačini in tudi v okoliških krajih so dobro poznani, zato tako visoke obletnice predstavljajo pomemben mejnik za vse.
250 godbenikov zakorakalo po Gorjah

Letos so se odločili za praznovanje v sklopu Jurjevega semenja, saj bi bilo organiziranje ločenega projekta zelo zahtevno. Na zadnji aprilski vikend so v Gorje povabili godbi iz Nemčije in Češke, pridružile pa so se jim še godbe iz drugih slovenskih krajev. Več kot 250 godbenikov je zakorakalo skozi Gorje in pred Gorjanskim domom skupaj zaigralo legendarno Golico. »Veseli smo bili množičnega obiska in nasmejanih obrazov. To je tisto, kar nam daje moč še za naslednjih 110 let,« v šali doda Matej.

 

Z narodno nošo v svet

Tudi sicer ima Godba Gorje za sabo že kar nekaj pomembnih dogodkov. Kot prva godba v Sloveniji se je leta 1969 oblekla v narodne noše in že takrat postavila smernice podobe in urejenosti slovenskih godb. Zaradi svoje unikatnosti so jih noše “pripeljale” tudi na Oktoberfest, ki velja za eno največjih prireditev v Evropi. Poleg tega so nastopali še v Španiji, Franciji, Nemčiji, na Češkem itd. V domačih krajih pa vsako leto pripravijo prvomajsko budnico, novoletni in velikonočni koncert, nastopajo na Pokljuki ter igrajo med pohodom na Triglav.
Pod dirigentsko taktirko Klemena Repeta

Godbenikom in godbenicam že polnih 18 let dirigira magister Klemen Repe. »Odraščal sem v Gorjah in lahko rečem, da je bila godba vedno del mojega življenja, zato sem vlogo dirigenta z veseljem sprejel.« Godbenice in godbeniki so vseh starosti, od mlajših osnovnošolcev pa vse do tistih, ki so del ekipe že več kot 50 let. Občasno se jim pridružijo tudi otroci iz Otroškega cerkvenega zborčka Gorje.