Da otrokom med poletnimi počitnicami ni dolgčas na Bledu skrbi medgeneracijski center, ki deluje pod okriljem Ljudske univerze Radovljica. Tudi letošnje poletje so pripravili šest počitniških tednov, polnih zabavnih aktivnosti. Mi smo jih obiskali na delavnicah mozaika, ki potekajo v sklopu počitniškega programa imenovanega Mozaik.

V prostorih blejskega medgeneracijskega centra v Ledeni dvorani Bled je skupina otrok, pod vodstvom mentorice Urške Ambrožič Potočnik in ob pomoči Monike Golja, ustvarjala svoje mozaike. Letošnja tematika so portreti treh pomembnih osebnosti, ki so pomembno vplivale na Bled v preteklosti. Otroci so lahko izbirali med Arnoldom Riklijem, dr. Josipom Plemljem in Julo Vovk Molnar. Lahko pa so se odločili tudi za avtoportret, pove Ambrožičeva. »Odločili smo se za tehniko pop art, ki otrokom dopušča povsem proste roke in spodbuja njihovo domišljijo«.

Ustvarjanje mozaika je zahteven proces. Zahteva zbranost in kar nekaj ur dela. A otroci z navdušenjem ustvarjajo in se na delavnice zelo radi vračajo. Kot pove mentorica, ne gre le za ustvarjanje mozaika, pač pa ima vse skupaj nekoliko globji pomen. V procesu dela na dan pridejo človekove lastnosti, ki posledično vplivajo na končni izdelek.

Program je namenjen otrokom od 6 do 14 leta starosti. Razdeljeni so v manjše skupine, zato da se lahko mentorji vsakemu otroku individualno posvetijo. Poleg delavnic mozaika otroci uživajo še v kopanju v Blejskem jezeru, različnih aktivnostih, učenju in seveda druženju s sovrstniki.